Boekentips voor seksuele voorlichting!
Seksualiteit is iets van alle leeftijden. Toch kan het als ouder, verzorger, familielid, docent of kennis best wel lastig zijn om over dit onderwerp te praten met kinderen en jongeren. Vaak is onze eigen seksuele voorlichting niet zo goed geweest en wat kun je nu wel en niet zeggen?
Gelukkig zijn er heel wat boeken die je hiermee kunnen helpen. Het is heel belangrijk open en eerlijk te zijn en kinderen de juiste informatie en termen te leren. Uit onderzoek blijkt dat ze hierdoor zelf juist later met seksualiteit beginnen. Om je op weg te helpen geven we in deze blogspost 5 aanraders om het net wat makkelijker te maken!
Nu zijn er natuurlijk nog veel meer goede en interessante boeken die helpend kunnen zijn voor kinderen en jongeren. Heb je een tip? Stuur ons zeker een berichtje.
100 antwoorden bij Seksuele opvoeding door Belle Barbé.
Voor ouders van kinderen tussen de 0-12 jaar.
Kinderen vragen van alles! Hoe fijn is het ook dat dit zonder schaamte kan. Vragen rondom seksualiteit, intimiteit en relaties zullen ook zeker voorbijkomen. Belle geeft in haar boek helder en eerlijk antwoord op veelvoorkomende vragen van ouders en andere opvoeders. Ook actuele onderwerpen als weerbaarheid, gender, vooroordelen en rolpatronen worden benoemd en besproken.
Maar HOE dan?! door Philippine van de Goes en Karin Middelburg
Voorleesboek voor kinderen vanaf 5 jaar.
Waar komen baby’s eigenlijk vandaan? En hoe kan het dat twee vrouwen samen een kindje krijgen? Hoe is het om verliefd te zijn? Het boek Maar HOE dan!? helpt je om antwoord te geven op dit soort nieuwsgierige kindervragen. Het is een eerlijk, inclusief en divers voorleesboek vol geinige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen.
Lekker in je lijf! Voorlichtingsboek door Esther van der Steeg
Vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8/10 jaar.
Kinderen zijn nieuwsgierig naar hun lichaam, en ja, óók naar hun geslachtsdelen en hoe die werken. Dit boek gaat over meiden en bevat eerlijke en duidelijke informatie over hun geslachtsdelen. Dat is nodig omdat deze niet zo zichtbaar en herkenbaar zijn als de geslachtsdelen van jongens. Bij dit boek zit zelfs een spiegeltje! Zo kunnen de lezeressen zelf aan de slag en leren ze beter om lekker in hun lijf te zitten.
Elke maand feest! door Yumi Stynes en Melissa Kang
Vanaf 10 jaar
Dit boek is geschreven voor jonge kinderen die nog ongesteld moeten worden of dit net zijn. Eigenlijk is het goed als elk kind dit leest want het is voor iedereen waardevol om te weten hoe de menstruatiecyclus nu eigenlijk werkt.
Elke maand feest! Is een boek waarin al je vragen worden beantwoord, is dan wel zo fijn. Ongesteld zijn hoort er nou eenmaal bij, dus dan kun je er net zo goed een feestje van maken!
Ik & seks door Belle Barbé
Vanaf 15 jaar (maar kan volgens ons al wel eerder)
Wij zijn fan van de boeken van Belle Barbé dus vandaar dat je er in dit lijstje nog een kunt vinden. Ik & seks is voor een wat oudere doelgroep en kaart verschillende onderwerpen aan. Het gaat over ik, ik & een ander, ik & veilige seks en ik & lekkere seks. De illustraties zijn prachtig en de info is juist, begrijpelijk en totaal niet belerend.
Taboe(k) door Anne Siemons en Leila Lambrechts
Zelf lezen vanaf 16 jaar, maar kan door ouders gelezen en ingezet worden voor alle leeftijden.
Oké toch een zesde tip want ons eigen boek kunnen we natuurlijk niet vergeten. Ook deze kan namelijk ingezet worden binnen voorlichting. Het kan helpen om dit als volwassene te lezen zodat je zelf beter bent ingelezen en ook weet welke fabels, hulpmiddelen en tips er zijn! Verder kunnen de kruiswoordpuzzels leuk zijn om in te vullen met kinderen zodat ze leren welke termen niet te gebruiken. Andere onderdelen kunnen juist gebruikt worden om het gesprek met jongeren aan te gaan. Ook helpt het met het onder de knie krijgen van inclusief taalgebruik. Eigenlijk dus een boek voor iedereen met vele opties!
Laat het zeker weten als jullie vaker dit soort tips willen en ook waarover! Dan maken we gewoon weer een nieuw lijstje.
Heel veel leesplezier en liefs van ons.